Biogen har en särskild forskningsavdelning som uteslutande arbetar med genterapi samt biologiska antikroppar och antisense-nukleotider, små bitar av arvsanlaget som kan blockera uttrycket av specifika gener och bromsa vissa sjukdomsförlopp, exempelvis vid spinal muskelatrofi och ALS.
Biogen arbetar nära akademiska institutioner och har flera samarbeten med framstående forskare vid Karolinska Institutet inom MS-området. Nu utökas det samarbetet till att omfatta fler neuromuskulära sjukdomar och även områdena sällsynta sjukdomar och immunologi.
– Vår styrka är att vi är ett förhållandevis litet företag, vilket gör oss dynamiska med korta beslutsvägar. Vi kan snabbt förändra och anpassa oss till omvärlden och den pågående utvecklingen.
Om Espen Burum-Auensen får blicka framåt och drömma om ett vetenskapligt genombrott skulle det vara inom immunologi och behandlingar som verkligen kan göra stor skillnad för patienter med svåra autoimmuna sjukdomar.
– Det finns förstås många sjukdomar att välja mellan. Men om jag skulle välja en sjukdom är det SLE. I dag har många patienter svårt att få kontroll på sin sjukdom. Om vi kan lyckas med att hitta en säker och bra behandling skulle det vara ett stort genombrott för både patienter och läkare.